Afl. 68 Zelfvertrouwen creëren
Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen verrijkt je leven. Je voelt meer vrijheid om risico te nemen en dingen te doen waarvan de uitkomst onzeker is.
Zolang je eerst bewijs van je eigen kunnen wilt zien om stappen te zetten gebeurt er weinig. Je twijfelt veel, hebt moeite met het nemen van beslissingen en wacht op een gevoel van zekerheid dat niet komt.
Het riskeren van je dromen en uitleven van verlangens vraagt om zelfvertrouwen, maar hoe creëer je dit? Ik pak dit onderwerp voor je uit en geef je de twee componenten waarmee je ongelimiteerd zelfvertrouwen creëert en het leven waar je naar verlangt.
Luister naar de podcast
Wat je ontdekt:
- Waarom zelfvertrouwen niets te maken heeft met zekerheid.
- Waarom we zelfvertrouwen verwarren met slank zijn.
- Wat de twee componenten van zelfvertrouwen zijn.
- Hoe je ongelimiteerd zelfvertrouwen creëert.
Transcript Afl. 68
Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering achtenzestig.
Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.
Hallo hallo, hoe gaat het? Hoe gaat het met jou? Met mij gaat het super. Ik ben zo geïnspireerd. Ik ga namelijk een podcast maken speciaal voor mijn cliënten.
Er komt een privé podcast van Etenslessen en ik ben er zo enthousiast over, want ik zie er zo de waarde en potentie van. Ik kan in die podcast precies die stukken waarvan ik merk dat mijn cliënten het soms lastig kunnen vinden om de theorie te interpreteren naar de praktijk en op de juiste manier te interpreteren. Daar kan ik de ruis met die podcast voor ze uithalen. Ik kan ze helpen met die podcast om die stap van theorie naar praktijk te maken en daar in een hele mooie brugfunctie voor ze vervullen in de lessen die ze van mij krijgen, het coachen wat ik doe, het bestuderen van het online materiaal. Het maken van hun huiswerkopdrachten. En dan dat wat ze leren toepassen in de praktijk.
Zo mooi, zo'n meerwaarde voor hen en voor mij zo leuk om ze daarin nog beter te kunnen begeleiden en helpen met het eigen maken van al die mooie Etenslessen. Ik ben echt super enthousiast en voel dat ik mezelf hiermee een tool in handen geef die voor hen van grote meerwaarde is en heel effectief gaat zijn. Dus er komt een podcast speciaal voor mijn deelnemers aan Etenslessen. Geweldig!
Ik wil het met je hebben in deze aflevering over het creëren van zelfvertrouwen.
Ik heb vorig jaar mijn zelfvertrouwen enorm laten groeien en ik dacht hier de afgelopen dagen aan en ik zie zo duidelijk hoe dat mijn leven heeft verrijkt. Het heeft me zo vrij gemaakt en mijn leven nog zoveel boeiender gemaakt. Ik kan werkelijk echt alles doen wat ik wil. En dat is natuurlijk een bijzonder contrast met deze tijd van lockdown en avondklok. Ik voel mij compleet vrij.
Als tiener en jonge volwassene had ik een heel ander begrip van zelfvertrouwen dan ik nu heb en ik wil in deze aflevering mijn huidige ideeën over het creëren van zelfvertrouwen met je delen, zodat je kan onderzoeken hoe jij deze zelf ook kan toepassen in jouw eigen leven en daarmee jouw leven waar jij dat wil nog meer verrijken en vrijer maken.
Mijn oude idee over zelfvertrouwen, als tiener, was het beeld wat ik had bij zelfvertrouwen, dat je dan iemand bent die geen onzekerheid voelt. Je weet precies wat je moet doen en je twijfelt nergens over.
En dit beeld, dit idee wat ik daarbij had, dat projecteerde ik vooral op mooie, slanke meisjes die stuurs keken...hahaha...
Ik associeerde dat met zelfverzekerd zijn en als ik er nu aan terugdenk, begrijp ik dat ook zo goed.
Die plaatjes van fotomodellen op de omslag van een tijdschrift die zo mooi zijn en zo cool kijken en bijna verveeld in de camera kunnen kijken. Te cool om te lachen, te veel zelfvertrouwen om je aan te kijken...haha...Dat beeld, ik denk als ik daar nu op terugkijk. Ik denk dat ik als tiener gewoon enorm verlangde naar zelfvertrouwen.
En dat zal mijn onbewuste onderliggende motief zijn geweest, indertijd in die jaren om aan de lijn te gaan doen, om op dieet te gaan. Ik hoopte dat ik mij heel zelfverzekerd zou gaan voelen als ik dunner was. En dat is gewoon het misverstand geweest. Een dun lijf kan je niet zelfverzekerd maken, maar ik denk dat ik daar naar verlangde en het is natuurlijk zo logisch.
Als tiener voel je veel onzekerheid. Je komt uit de kinderwereld en je gaat ze ook kijken naar leeftijdgenoten, naar jouw plek in de groep. Er zijn belangrijke beslissingen die je moet gaan nemen over je vakkenpakket. Het is een kwetsbare periode als tiener en ik denk dat ik daar in die valkuil ben getuimeld. Dat ik dacht: als ik er nou maar uit ga zien zoals die vrouwen op die tijdschriften, ga ik me misschien ook zo voelen als wat zij uitstralen op die foto's.
Als ik zelfvertrouwen opzoek in de Dikke Van Dale, dan staat er: het vertrouwen in de eigen kracht. En dit is interessant om bij stil te staan. Vertrouwen in de eigen kracht.
En betekent dat dat je dan vertrouwen hebt? Voldoende vertrouwen dat je voldoende kracht bezit omdat wat je ambieert te kunnen realiseren? Is dat wat hier wordt gesuggereerd? Dat je het vertrouwen hebt in de eigen kracht om te kunnen creëren waar je naar verlangt?
Maar wat dan als dat waar je naar verlangt je niet lukt? Als de kracht die je daarvoor nodig had niet genoeg bleek, betekent dat dan dat je dan geen reden meer hebt om in je eigen kracht te vertrouwen? Wat kunnen we hiermee? Hoe kunnen we dit interpreteren? En laten we dat verder uitpakken.
Als we onze kracht eerst bewezen willen zien, zitten we klem, want dan kunnen we alleen vertrouwen voelen in de dingen die we al kunnen. En dat houdt dan natuurlijk je leven klein. Dan ga je alleen maar de dingen herhalen die je al kan.
Als we daar dan niet voor kiezen omdat we ons realiseren dat we niet kunnen rekenen op een uitkomst van succes. Waar halen we dan ons zelfvertrouwen vandaan? Is dat misschien uit het feit dat je probeert, dat je doet, ongeacht of het lukt? En ik denk dat je daarmee al een stuk onafhankelijker bent en vrijer in het doen van de dingen waar je naar verlangt.
Maar het doen op zich geeft je geen zelfvertrouwen.
Wat is vertrouwen? Vertrouwen is een gevoel, niet waar, is iets wat je voelt, het is een ervaring. En een gevoel ontstaat niet uit je acties en ook niet uit je resultaten. Gevoel kwam maar van eind plaats vandaan komen en dat zijn je gedachten.
Zelfvertrouwen zit daarmee dus niet in je aard. Het is niet iets wat je hebt of niet hebt. Het is iets wat je creëert met je gedachten en dat is goed nieuws.
Want mijn oude idee over zelfvertrouwen, geen onzekerheid voelen en precies weten wat je moet doen, is iets wat je alleen kan ervaren als je iets al beheerst. Als je iets al meester bent geworden.
Maar voor die tijd heb je natuurlijk juist dat zelfvertrouwen het hardst nodig.
Ze laten we daarnaar kijken. Hoe beweeg je nou door die fase heen waarin je nog niet weet of ietsje gaat lukken of niet? Je doet iets nieuws en je hebt je zelfvertrouwen het hardst nodig. Wat kom je daarin tegen?
Het eerste stuk hierin gaat over je brein. Als je iets doet wat je nog niet eerder hebt gedaan en risico's neemt, protesteert je brein.
En in de vorige aflevering had ik het daarover. Je brein wil continu budgetteren, wat je aan reserves op een gegeven moment nodig gaat hebben nog voor dat het moment zich aandient. Dat is de allerbelangrijkste taak van je brein. Het wil om die reden de toekomst kunnen voorspellen, en als jij iets gaat doen wat je nog niet eerder hebt gedaan, kan je brein niet goed inschatten wat je nodig gaat hebben.
En dat voel je in je lichaam. Je voelt een remming, een onzekerheid, een vibratie van onrust en het is alsof je brein daarmee tegen je zegt: Ho ho ho, wacht even, dit kennen we niet. We kunnen dit niet voor je voorspellen, wees alsjeblieft voorzichtig, beter nog, gaat terug. Doe het niet.
En dat kan vaak een reden zijn om in twijfel te blijven hangen en geen beslissing te nemen, want je wil eerst meer zekerheid voelen. Maar dat is een illusie, die zekerheid gaat niet komen. Je zal door je onzekerheid moeten heen bewegen. En daarbij voelt twijfel ook onrustig en heel ongemakkelijk.
Dus als je hier de balans over opmaakt. Aan de ene kant de onrust voelen van twijfel en geen beslissing nemen en aan de andere kant de onrust voelen van iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Ja, dan is iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan je beste keuze, omdat je dan kan leren van dat wat daarna komt.
Twijfel brengt je niks. Het heeft geen voordeel, je kan er niet van leren. Je kan niet groeien, maar je voelt je wel evengoed ongemakkelijk omdat je niet kiest.
Toen ik hier zelf heel duidelijk in begon te zien dat twijfel eigenlijk altijd alleen maar energie kost en de rem zet op mijn eigen progressie in de ontwikkeling, toen kon ik daarover besluiten: Oké! Twijfel is een plek waar ik mezelf niet laat zijn. Ik neem een beslissing en dan kan het een verkeerde beslissing zijn of een goeie beslissing zijn. In beide gevallen ga ik leren en ontwikkelen. Dus in mijn ogen is tolerantie voor het protest van je brein en die bijbehorende onrustige sensatie in je lichaam van onzekerheid, de beste route die je kan pakken, die gewoon voor lief nemen, die hoort erbij.
Het andere stuk is de grootste les die ik hierin vorig jaar heb ontwikkeld of heb geleerd in het verder ontwikkelen van mijn zelfvertrouwen is dat je jouw eigen onvoorwaardelijke steun kan garanderen. En dat is wat ik ben gaan doen en wat mijn leven heeft veranderd.
Die onvoorwaardelijke steun, die voelt als het ware als het mentale vangnet onder de trapeze van alles wat je doet, van elk risico wat je neemt. En ik heb die voor mezelf gecreëerd. Alles wat ik doe kan mislukken. En dat is oké zolang ik op dat mentale vangnet kan rekenen en daarom ben ik compleet onafhankelijk en heb ik niemand nodig. Want ik weet niet of iemand anders er voor mij kan zijn. Ik weet niet wat anderen gaan vinden van dat wat ik creëer en doe. Ik weet niet of dat wat ik doe mij gaat lukken. Ik heb daar allemaal geen controle over.
Zelfs als ik iets al meester ben, weet ik niet of het gaat lukken. Er zijn genoeg dingen waar je goed bent die soms ook niet lukken. Maar mijn onvoorwaardelijke support in dit alles, die maakt mij onafhankelijk en vrij.
Ik draag de onzekerheid die ik in mijn lichaam voel, als ik iets nieuws ga doen, en ga de trapeze op want er kan mij niets gebeuren. En dat is zelfvertrouwen. Ik kan rekenen op mezelf. Ik ben zelf verzekerd. Verzekerd van mijn support, verzekerd van mijn vangnet. Mooi hé, als je het op die manier beluisterd, dat woord: zelfverzekerd.
Dus het zijn voor mij deze twee bij elkaar. Eén: de bereidheid om ongemak te voelen in mijn lichaam. En twee: verzekerd zijn van mijn eigen support. En die twee bij elkaar. Die creëren zelfvertrouwen.
En dat verzekerd zijn van je support, dat mentale support. Dat gaat over de gedachten die je kiest.
En het kiezen van die gedachte en de kwaliteit van die gedachte steeds verder verhogen, dat is een vaardigheid. En die kan je ontwikkelen. Die vaardigheid heeft geen limiet. Je kan er steeds beter in worden.
Ik laat je er twee horen. Dit is een eerste gedachte. Als het niet lukt, is dat niet zo erg. Klinkt heel vriendelijk hé? Als het niet lukt is dat niet zo erg. Maar deze gedachte suggereert wel dat er iets ergs is gebeurd. Is alleen niet heel erg.
Maar wat vind je dan van deze gedachte? Wat er ook gebeurt, hier komt iets goeds uit. Iets wat je geweldig veel gaat brengen. Je weet nu alleen nog niet wat dat is.
Wow, dat is van een andere orde.
Als het niet lukt, is dat niet zo erg versus wat er ook gebeurt hier komt iets goeds uit. Iets wat je geweldig veel gaat brengen. Je weet nu alleen nog niet wat het is.
Deze zin die gaat echt uit van het idee dat elke progressie, elke beweging, of dat nou is in lukken of niet lukken van grote waarde is. Omdat je ervan leert, omdat je er van groeit. En ik geloof ook echt in die waarheid. Voor mij is het een waarheid.
Dus die eerste gedachte suggereert dat er iets negatiefs is gebeurd. Die tweede gedachte, die suggereert dat wat er niet lukt hoe dan ook altijd de ingang is naar iets geweldigs.
En waarom is zelfvertrouwen nou zo waardevol? Hoe beter jouw mentale vangnet wordt, des te vrijer jij bent, des te hoger jij een trapeze in durft. Welke trapeze het voor jou ook is, er is dan gewoon niets wat je niet durft.
En je kan daarmee elk verlangen dat je hebt uitleven en je durft elke droom die je hebt te riskeren. Het geeft je alle ruimte om voluit te leven en het leven te creëren waar je naar verlangt. Je kan jouw eigen vangnet van gedachten creëren door te onderzoeken wat je eerder tegen jezelf hebt gezegd in andere gebieden van je leven waar je zelfvertrouwen je gemakkelijker afging. En niet omdat je zo goed was in wat je deed, maar omdat dat wat je deed minder beladen voor je was.
En daarom durf je net iets gemakkelijker de drempel over en durfde je gedachte van vertrouwen te kiezen. Gebruik die gedachte dan voor jezelf als script. Wat dacht je daar? Wat zei je tegen jezelf?
Op de weegschaal staan is mooi oefenterrein voor je zelfvertrouwen, want het getal op je weegschaal heeft geen enkele betekenis. Het heeft alleen de betekenis die jij er aan geeft. Het getal op de weegschaal kan je dus in die zin geen pijn doen. De pijn die je voelt is de pijn die jij aan dat getal hebt gegeven, de betekenis die aan dat getal hebt gegeven. Verzeker jezelf daarom van vertrouwen voordat je op de weegschaal stapt, ongeacht het getal dat je ziet, wil je zelfvertrouwen kunnen voelen. Dus wat wil je straks tegen jezelf zeggen? Wat wil je geloven? Welke gedachte geeft jou vertrouwen?
Zien dat je bent afgevallen geeft je geen vertrouwen.
Ik weet het. Het is een hele hardnekkige illusie, misschien voor je, maar het geeft je echt absoluut geen vertrouwen.
Ook afvallen is compleet neutraal. Je kan zien dat je bent afgevallen en evengoed gedachten van onzekerheid hebben. Ja, ik ben nu wel afgevallen, maar dat is omdat...Ja, ik ben nu wel afgevallen, maar je zal zien dat ik straks...
Afvallen kan voor jou een reden zijn alleen om jezelf toestemming te geven om gedachten van vertrouwen te kiezen. En het punt wat ik hier voor je maak is dat je ongeacht je resultaten verzekerd wilt zijn van jouw eigen gedachten van vertrouwen. En dat is de kunst en de vaardigheid die we hier hebben besproken.
Gaat dit oefenen. Kies ervoor. Kies ervoor om jezelf te verzekeren van jouw vertrouwen in alles wat je wilt doen. In alles waar je naar verlangt.
Het is een keuze die tot je beschikking staat en je leven verandert.
Ik spreek je volgende week weer. Tot dan.
Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.