Marjena lachend en kijken in de camera in een zachtroze blouse met de zee op de achtergrond

Afl. 37 Verliefd worden op het proces

Na veel mislukte diëten voel je misschien direct spanning zodra je aan afvallen denkt. Daar gáán we weer. Het voelt zwaar en als een last.

Iets waar je met grote verbetenheid je schouders onder moet zetten en als de lichten in je leven nu niet allemaal op groen staan wil je er niet aan beginnen.

Deze gedachtegang is begrijpelijk maar berust op een misverstand.

Afvallen is in feite een heel simpel proces. Het kan vrijwel ongemerkt gebeuren, terwijl je gewoon je leven leidt.

Wat het tot een last maakt is de manier waarop je het tot nu toe hebt aangepakt. Het is dat gevecht waar je in belandde.

Dit kan helemaal anders. Je kan ervoor kiezen om verliefd te worden op het proces. Deze optie staat tot je beschikking en begint bij het stellen van goede vragen.

Ontdoe jezelf van alle negatieve ballast en open de weg naar een lichter gevoel. In deze aflevering vertel ik hoe je dit doet.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Welke vragen het proces van afvallen lichter en plezierig maken.
  • Waarom je liever naar het verleden kijkt dan de toekomst.
  • Hoe je leert leven vanuit je mogelijkheden.

 

Transcript Afl. 37

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 37.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll, Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.

INTRODUCTIE

Hallo, hoe is met jou? Ik hoop dat goed met je gaat. Met mij gaat het heel erg goed. Er is heel veel gaande in Etenslessen en ik ben zo enthousiast over het nieuwe programma wat ik start. Ik ga met een groep vrouwen werken aan het plafond waar zij zichzelf onderdoor zien kabbelen en zij gaan dat in zes maanden doorbreken. En het is een vervolg op mijn programma, op het basisprogramma van Etenslessen. En dit zijn vrouwen die zeggen: 'ik heb al lang niet meer de eetbuien die ik had. Ik heb niet meer die afschuwelijke strijd met eten waar ik elke ochtend mee wakker werd en mee naar bed ging. Maar ik ben ook nog niet waar ik wil zijn en ik zie mezelf onder een plafond doorkabbelen. Ik zie mezelf nog niet echt committeren aan die laatste kilo's die ik kwijt wil. Want die kilo's, die vragen een commitment van mij waar ik nu nog bang voor ben. Ik ben bang om dat stuk op te pakken. Ik ben bang om af te vallen. Bang om daar echt op te sturen. En die angst gaat over, de angst om dan mijn fixatie weer terug te krijgen, mijn obsessie weer terug te krijgen. Mijn gevecht met mezelf weer terug te krijgen en mijn spanningsveld met eten weer terug te krijgen. Dat is wat laatste wat ik wil. Waar ik nu ben, voelt veilig en fijn en ik ben niet in de problemen. Maar ik ben ook niet waar ik wil zijn.'

En dit ga ik voor ze faciliteren. En we gaan dat plafond waar ze doorheen willen gaan, doorbreken in de komende zes maanden en het is een fantastisch programma in zelfleiderschap, in het opruimen van je angsten. Want waar ze tegenaan lopen is niet daadwerkelijk een issue met afvallen.

Afvallen is eigenlijk iets heel simpels, waar helemaal geen drama omheen hoeft te hangen. Het is die spanning, de angst voor spanning waar ze last van hebben. En met angst voor spanning roep je natuurlijk juist altijd spanning op.

Als je bang bent dat je gaat hyperventileren terwijl je misschien net door een tunnel rijdt. Dan zal je merken dat je ademhaling ineens hoger wordt en oppervlakkige wordt. Alleen al omdat je bang bent dat je misschien gaat hyperventileren. Dus hun angst om daadwerkelijk te committeren aan die kilo's die ze nog kwijt willen. Die vertelt mij niet iets over afvallen, maar die vertelt maar iets over het werk wat ze nog niet hebben gedaan.

En ik vind het fantastisch dat ze hierop inzetten, hiervoor gaan staan en dat ze zeggen: 'oké, ik wil naar mijn next level. Ik wil door dat plafond heen' en daar gaan we aanstaande zaterdag mee beginnen. Dus dat is een fantastisch vervolg op een basisprogramma wat ze bij mij gevolgd hebben. En ik heb er ongelooflijk veel zin in.

VERLIEFD WORDEN OP HET PROCES AFVALLEN

In deze aflevering voor jou wil ik het met je hebben over verliefd worden op het proces van afvallen. Want waar jij nu staat is misschien dat punt waarop je weet dat je ook niet bent waar je wilt zijn. Maar ook eigenlijk dat hele afvallen bijna niet meer durft op te pakken omdat je zo bang bent dat het averechts gaat werken, je probleem alleen maar groter gaat maken, je obsessie alleen maar groter gaat maken en dat je daardoor uiteindelijk alleen maar aankomt.

En met deze aflevering wil ik eigenlijk je helpen om je blokkade daarop, die ook voor jou gewone mindset blokkade is, om die open te krijgen, om een deur voor je open te zetten naar nieuwe mogelijkheden. En dat doen we onder andere door geweldige vragen te stellen. Vragen, goede vragen, kunnen je brein op een heel ander spoor zetten waar je normaal gesproken bij het idee afvallen, direct een setje geautomatiseerde gedachte krijgt en direct ook jezelf in het kader ziet stappen waar je dat altijd in hebt beleefd. Al jouw overtuigingen over afvallen en jouw mogelijkheden daarin. En jouw hele geschiedenis met afvallen. Al die negativiteit wordt eigenlijk direct geactiveerd zodra je hieraan denkt. En door jouw vragen te stellen die je kunnen helpen om ineens een heel ander spoor...in een heel ander spoor te stappen, kan je een deur openen voor jezelf waarin je ineens nieuwe mogelijkheden ziet.

En een prikkelend idee is natuurlijk dat afvallen en het creëren van een fijne relatie met eten een proces voor je kan zijn, wat fijn voelt waar je een beetje verliefd op kan worden. En ik denk alleen aan het woord: verliefd en afvallen. Dat die twee nog niet eerder door je gecombineerd zijn.

Misschien hooguit dat je zegt: 'ja, wacht even. Als ik verliefd was dan overat ik niet.' Dus dan is dat je connectie met verliefd zijn. Maar dat is niet een verliefd zijn op afvallen. Dat ging natuurlijk over iemand anders. En ik heb het hier over verliefde gevoelens associëren met dit proces, met het creëren van een fijne relatie met eten. En dat is denk ik staat haaks op waar je het nu mogelijk mee associeert.

Een vraag die je bijvoorbeeld kan helpen uhm, om dit deurtje voor je open te zetten is de volgende vraag: hoe zou ik mezelf hiermee kunnen verrassen? Als je dus verliefd zou willen worden op het creëren van een fijne relatie met eten. Hoe zou je jezelf daarbinnen kunnen verrassen? Waar zou dat over kunnen gaan? Wat doe je dan met jezelf? Voor jezelf? Wat regel je dan voor jezelf waarvan je denkt: nou, hier zou ik nooit aan gedacht hebben. Wat origineel! Wat een andere benadering. Wat interessant om reeds op deze manier naar te kijken en mee bezig te zijn. Jeetje, dit is even wat anders.

Voel je die energie daarvan? Het is alsof je dus ineens het onverwachte inbrengt, daar waar je misschien al je jaren afvallen met dezelfde sleur en dezelfde ideeën benadert. En nu heb je jezelf ineens verrast. Dat is leuk.

Een andere vraag is: wanneer zou ik onder de indruk van mezelf zijn? Dit idee, onder de indruk van jezelf zijn, betekent dat je gaat nadenken, het prikkelt je om na te denken vanuit mogelijkheden en dat vraagt om wat fantasie en creativiteit. Want wat je misschien voorheen alleen maar associeerde is falen, volhouden, niet lukken, afzien. Maar hoe zou het voor je zijn als je ineens het beeld beetpakt van jij die onder de indruk van jezelf bent? En dan zegt: 'jee, dit is wat anders. Hier heb je jezelf ineens helemaal opnieuw uitgevonden. Wow. Ik ben onder de indruk van je.'

En onder de indruk van jezelf zijn, gaat er niet over het aantal kilo's wat je kwijt bent, want daar ben je nu nog niet. Het gaat over je aanpak, over de manier waarop je hierin gaat staan. Wanneer zou je dan van jezelf onder de indruk kunnen zijn? Hoe zou je hier in gaan staan op een manier waarvan jij denkt: oh maar wacht even. Er staat nu even heel iemand anders voor me. Ik ben onder de indruk van wat je nu doet van hoe je dit benadert. En ik voel het hier nu bewust niet voor je in omdat ik graag wil dat je dit bij jezelf opzoekt.

Een andere vraag die hier ook bij kan helpen is: en hoe zou ik mijn talenten in kunnen zetten in het creëren van een fijne relatie met eten? Want als ik aan je vraag waar je goed in bent, in andere gebieden van je leven kan je dat misschien heel makkelijk voor mij opsommen. En dat kan zijn dingen waar je goed in bent in je privé leven, waar mensen je vaak complimenten over maken. En het kan in je werk zijn, of in je opleiding. Wat doe jij waar je regelmatig complimenten over krijgt. En wat vertelt je dat? Wat zijn jouw gave? Wat gaat jou gemakkelijk af? En het lastige van gaven is dat we vaak denken: 'ja maar dit gaat mij zo gemakkelijk af dat het niet knap is'. Maar dat maakt het nog niet minder effectief. Dus waar ben jij heel erg goed in? Wat zijn jouw talenten? Het feit dat je ze moeilijk in het zonnetje kan zetten omdat ze je zo makkelijk afgaan neemt niet weg dat ze dus heel effectief zijn. En hoe zou je die in kunnen zetten in dit proces? In het creëren van een fijne relatie met eten? Dit is ook een hele prikkelende vraag.

En dan is er nog een vraag die je helpt om wat opruimwerk te doen. Welke gedachte saboteert voor jou elk plezier in dit proces en saboteert jouw lerend vermogen? En je kan daarbij bijvoorbeeld denken aan woorden. Welke woorden associeer je met afvallen en kan hier misschien een misverstand over bestaan? Het is ook een hele interessante vraag. Dus welke negatieve woorden associeer jij met afvallen? En kan daar misschien een misverstand over bestaan?

Een van de woorden die ik associeerde met afvallen was volhouden. En ik heb er heel lang over gedaan om erachter te komen dat ik het woord volhouden helemaal niet mee wilde nemen in dit proces. Want volhouden is iets wat we altijd maar tijdelijk kunnen. Volhouden is niet bedoeld voor de lange termijn. Je bent aan het volhouden als je probeert zo lang mogelijk op je op één been te staan. Dat probeert om vol te houden. Of als kind, ik weet niet of jij dat ook hebt gedaan, ik deed dat vroeger met mijn broer, als we dan op vakantie waren, deden we vaak een wedstrijdje wie het verst onderwater kon zwemmen. En dan probeerden we helemaal naar de overkant van het zwembad te zwemmen en te kijken wie het verst kon komen. En dat oefenden we dan soms echter urenlang. En dan probeerden we steeds ons record te verbeteren. Volhouden, dat past hier heel goed, zo lang mogelijk je adem inhouden of op één been staan. Maar relaties wil je niet volhouden. Relaties moeten kloppen en goed voelen. Je huwelijk wil je niet volhouden. Als daar een probleem inzit, dan los je dat op. Of je gaat uit elkaar. Een vriendschap wil je niet volhouden, daar is een vriendschap niet voor bedoeld.

En je relatie met eten wil je ook niet volhouden. Slank zijn wil je ook niet volhouden. Je wilt gewoon dat dat je nieuwe normaal is.

En om er je nieuwe normaal van te kunnen maken wil je dus leren hoe je een slanke levensstijl creëert en je dat eigen maakt. Een vrouw zijn met een fijne relatie met eten, zonder strijd, met eten. En dat lukt je niet op volhouden. Dat wil je niet een leven lang blijven doen. Dus voor mij was een heel duidelijk misverstand dat volhouden onderdeel zou uitmaken van dit proces. En dus heb ik dat woord eruit gehaald. Voor mij heeft het niets te maken met volhouden. Volhouden is niet werkbaar, niet op die manier.

Dus welke woorden associeer jij met afvallen? En zijn het woorden die voor jou werkbaar zijn? Zijn het woorden die jij associeert met een fijne relatie met eten? En als dat niet zo is, kijk er dan nog eens heel erg goed naar.

Wat vertellen die woorden je? Misschien is er niets mis met het woord, maar heb jij het gewoon zelf een negatieve associatie gegeven? Volhouden is voor mij een woord wat ik niet associeer, wat ik niet mee neem in het creëren van een fijne relatie met eten. Maar afspraken met mezelf wel. En afspraken met mezelf associeer je misschien met discipline en daarvan zeg je: 'ja, als ik discipline moet laten zien of vind ik het niet leuk meer.' Maar kijk maar eens naar de andere gebieden van je leven. Je zal zien dat je daar regelmatig discipline uitoefent maar er helemaal geen negatieve associaties bij hebt. Als jij hebt besloten, bijvoorbeeld dat je in je relatie niet vreemdgaat en je weet heel erg goed waarom je dat niet wil, omdat je geen drama's wil, omdat je geen andere mensen in je relatie wilt hebben, omdat je niet je jaloezie wilt managen. Wat je redenen ook zijn, als je hebt gekozen om exclusief alleen met elkaar te zijn. Dan zal je op het moment dat iemand met je flirt niet meteen denken: ooh, ja, daar kan ik dus nu niet mee zoenen. Ja, hoe hou ik dat vol? Haha...als ik had gehoopt had je daar geen last van. En ik hoop dat er wel heel veel met je wordt geflirt, want dat is gewoon hartstikke leuk. Flirten is zoiets leuks

Maar op het moment dat je dan alleen maar teleurgesteld bent en alleen maar gefrustreerd bent dat je niets kan doen met al die flirt, ja dan voelt het opnieuw als volhouden en is die discipline om exclusief voor elkaar te zijn, om monogaam te zijn, iets waar je waar je niet goed bij voelt. Maar als je heel erg blij bent met die exclusieve relatie. Als je die enorm op waarde schat en het fantastisch vindt dat jullie allebei je focus volledig, je de focus van je liefde volledig bundelen in jullie relatie en daarin geen andere mensen willen toelaten en je bent daar blij mee en je geniet daarvan. En je bent je zo bewust van wat jullie dat allemaal oplevert. Dan ervaar je helemaal geen negativiteit rondom die afspraak die je met elkaar hebt.

En zo heb ik met mezelf ook afspraken rondom eten. En die voelen allemaal heel erg goed. Anders zou ik ze ook niet in mijn relatie met eten tolereren. Dan zou ik ze aanpassen. Dus onderzoek je associaties, onderzoeken of je misschien woorden in je relatie met eten gebruikt die je er helemaal niet in wilt hebben. Of dat je mogelijk negatieve associaties hebt bij woorden waarvan het woord wel klopt, maar je associatie niet. Onderzoek dat voor jezelf. En dan zal je zien dat verliefd worden op het creëren van een fijne relatie met eten ineens al een stuk gemakkelijker wordt.

Een ander punt dat ik hier wil maken is: verwacht rode stoplichten. Het gebeurt zo vaak dat mensen zeggen: 'ik wil echt echt echt echt niets liever dan uit mijn strijd met eten.' Maar de timing klopt nog niet voor mij, want…en dan komen er allerlei redenen waarvan ik weet: joh, die gaan voorbij blijven komen in je leven. Als je wacht totdat je alle lichten op groen hebt...

Stel, je wil naar de Efteling een dagje, maar je zegt tegen je kinderen: 'Jongens, we gaan alleen naar de Efteling als ik zeker weet dat we alle stoplichten op groen hebben. Anders vind ik de reis veel te lang duren. Misschien wordt er iemand wagenziek als ik veel moet remmen. We gaan alleen als we alle licht op groen hebben.' Dan kom je nooit naar de Efteling...hahaha

Dan gaat het em gewoon niet worden, dan gaat het niet gebeuren. Als je naar de Efteling gaat met je gezin hou je er rekening mee dat je rode stoplichten gaat krijgen? En misschien haal je er ook rekening mee dat je file hebt, niet onder de huidige omstandigheden van de pandemie, maar normaal gesproken. Dus, en ik hoop dat je ook in de lach schiet net als ik bij het idee dat je alleen naar de Efteling wil rijden. Ik woon zelf dus vlakbij Amsterdam, dus het is best een rit. Dat je alleen zou willen gaan als je zeker kan weten dat alle lichten op groen staan. Dan kom je gewoon niet naar de Efteling.

En als jij een fantastische relatie met eten wilt creëren, dan zal je die moeten zien te vervlechten met de ups en downs van je leven. En je kan onmogelijk zorgen dat je een soort van vacuüm in je leven creëert. Zonder prikkels, zonder obstakels. Zonder ad hoc problemen waarin jij kan zeggen: 'oké, nu kan het! GO! Dan wil ik het ook voor elkaar hebben voordat er mogelijk weer een obstakel op mijn pad komt.' Gaat je niet lukken, moet je helemaal niet eens willen.

Dit is je vrijheid. Dit maakt dat je verliefd kan worden op dit proces. Verwacht rode stoplichten.

Oké. En neem dan mee dat jij gaat ontdekken hoe je een fijne relatie met eten creëert en afvalt zonder dieet, mede met inbegrip van obstakels in je leven. Die horen erbij, je hoort er namelijk ook bij als je slank wilt blijven, dus het is een vaardigheid die je toch te leren hebt.

En dan als laatste tip: focus je op de toekomst. Focus je op de toekomst en laat het verleden in het verleden. Want zoals ik eerder net al benoemde met die gedachte waar je negatieve associaties bij hebt. De mindset. Al jouw ervaringen, al jouw mislukte diëten uit het verleden, die willen eigenlijk ogenblikkelijk meespringen in dit proces. En als je maar genoeg gevochten hebt. Genoeg verdriet hebt gehad. Vaak genoeg boos bent geweest op jezelf. Vaak genoeg hebt gewacht voor de spiegel van wat je wat je allemaal niet mooi vond aan jezelf. Dan is het dat wat je onmiddellijk in jezelf gaat activeren zodra je weer denkt opnieuw aan: 'en nu wil ik afvallen. En een fijne relatie met eten creëren.'

En pas als je je enigszins kan losmaken van dat verleden, wordt het mogelijk voor je om jezelf te gaan verrassen en om te besluiten dat dit een hele vonkel nieuwe ervaring voor je gaat worden. En hoe laat je dat verleden dan los? Een van de meest baandoorbrekende gedachten die ik hier zelf over bedacht indertijd was: 'Marjena, ongeacht het aantal mislukte diëten, ongeacht de eetbuien van de afgelopen weken, ongeacht het gewicht wat je vandaag hebt, kan jij morgen iets anders voor jezelf creëren. Het voorspelt je toekomst niet. Het enige wat je toekomst voorspelt zijn de gedachten die je vandaag kiest. En door de gedachte te kiezen: mijn brein kan niet in de toekomst kijken. En wat ik gisteren woog, voorspelt niet wat ik vandaag doe met eten.'

Voelde ik ineens aan vrijheid, voelde ik ineens dat ik een opening te pakken had die ik op elk moment van de dag opnieuw voor mezelf kon creëren. Hoe vaak mijn brein ook terug wilde naar het verleden. Ik kon op elk moment van de dag besluiten om voor deze gedachte te kiezen. Mijn brein kan niet in de toekomst kijken en ik kan voor mezelf een compleet nieuwe relatie met eten uitvinden. Ik kan dat whiteboard helemaal schoonvegen en het opnieuw voor mezelf gaan inkleuren en invullen. En ik bepaal wat er op dat whiteboard komt en alles wat er op belandt wat er niet in welkom is, kan ik er uitwissen. Kan ik eraf halen.

Dit is één van de redenen waarom we in Etenslessen voortdurend bezig zijn met creëren. Eén van de redenen waarom uiteindelijk een ook een ontwerp maken omdat jou dat in de positie plaatst van creator en je eigenaar maakt van die fijne relatie met eten. En dat staat jou ook vrij.

Dus stel jezelf geweldige vragen. Vraag je af: hoe kan ik mezelf verrassen? Hoe kan ik indruk op mezelf maken? Laat ik rode stoplichten verwachten. Hoe kan ik mijn talenten inzetten? En welke gedachte saboteren elk plezier hierin en mijn lerend vermogen? En laat ik die voor mezelf uitpakken en toetsen.

Verliefd worden op dit proces is een optie. Het is optioneel. Jij kan besluiten dat je dat wilt. Jij kan besluiten dat het niet één grote worsteling, één groot gevecht hoeft te zijn waarin jij jezelf een weg klauwt naar dat streefgewicht.

Je gaat het daar sowieso, als je het op die manier doet, is dat het enige wat je onderweg hebt geleerd en is dat dus ook het enige wat je kan om dat gewicht vast te houden. En dat hou je niet vol. Dat moet je niet eens willen volhouden.

Dus de vaardigheid die je te leren hebt om het werkbaar voor jezelf te maken, plezierig voor jezelf te maken en daarin ook trots te zijn op jezelf, als er iets is waar je van gaat glimmen, is het wel trots. Die vaardigheid van trots op jezelf zijn, ook in al het falen wat je onderweg doet, is één van de vaardigheden die je te leren hebt.

En waar je zo van groeit als mens. Het is één van de grootste geschenken, de bijvangst van dit proces. De relatie met jezelf verbetert gigantisch. Oké. Inspireer jezelf. Besluit dat je verliefd wilt worden op dit proces. Besluit dat je verliefd wilt worden op het creëren van een fantastische relatie met eten. En verras jezelf.

Ik spreek je volgende week weer. Tot dan.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>