Marjena buiten in Amsterdam lachend kijkend in de camera

Afl. 20 De E.H.B.O (Eerste Hulp Bij Overeten)

Hoe veer je terug als je in een spiraal van overeten bent beland? Terugveren is een van de onmisbare vaardigheden in het oplossen van je strijd met eten. Er komen in dit proces nu eenmaal momenten of dagen voorbij waarin het niet gaat zoals je wilt. Als je niet weet hoe je jezelf daarmee kan helpen worden die momenten of dagen al snel weken en daal je steeds dieper af in een spiraal van overeten.

Om dit te voorkomen heb ik de E.H.B.O. geschreven een tool waarmee je deze spiraal doorbreekt en die uit vijf stappen bestaat. Met behulp van de vijf stappen vind je niet alleen de weg terug naar een fijne flow met eten, maar ontdek je ook de oorzaak van het overeten.

Dat laatste is natuurlijk goud in je handen en een waardevolle bouwsteen voor het creëren van een fijne relatie met eten. Het zijn juist de momenten waarop het ‘mis’ gaat waar je het meest van leert. Deze momenten leren je precies wat je nodig hebt om slank te worden en blijven.

De E.H.B.O. is daarmee een van de meest waardevolle tools die ik met je kan delen. Maak er veelvuldig gebruik van en ik garandeer je dat je afvalt en een geweldige relatie met eten creëert.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Waarom terugveren van overeten zo lastig kan zijn en hoe je dit oplost. 
  • Wat ik bedoel met het splitsen van je probleem. 
  • De vijf stappen van de E.H.B.O. waarmee je terugkeert naar een fijne flow met eten.  

 

Transcript Afl. 20

 

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 20.  

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll, ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.  

INTRODUCTIE

Hoe gaat het met je? Wat geweldig dat je luistert. Dit is aflevering 20, de twintigste Etenslessen. Twintig Etenslessen zijn we verder. Ik vind het echt fantastisch en het voelt super intiem terwijl ik hier zit, want het is echt nog heel vroeg in de ochtend. Iedereen slaapt nog. Er rijden geen auto's. Het is heerlijk stil, de Bulderbaan is dicht en uhm, ik zit hier met jou en ik ben ontzettend dankbaar. Heel erg dankbaar.  

En voor deze twintigste Etenslessen heb ik één van mijn allerbeste tools die ik met je ga delen.  

Serieus, deze tool is een game changer in jouw strijd met eten.  

E.H.B.O. (Eerste Hulp bij Overeten)

Als je deze tool gaat toepassen. De E.H.B.O. Als je deze gaat toepassen, regelmatig gaat toepassen, ga je merken dat je je strijd met eten aan het oplossen bent en afvalt. Ja, dat garandeer ik je. Dus ga het gebruiken.  

Ik heb deze tool aanvankelijk onbewust ontwikkeld. Ik merkte in het bestuderen van mijn eigen strijd met eten dat als het een tijdje goed ging met eten en ik in een heerlijke flow zat, goed voor mezelf zorgde, gezond at, ik het heel lastig kon vinden om terug te veren als het ineens niet meer ging zoals ik wilde. Als ik ineens een eetbui had gehad, dan was ik namelijk enorm teleurgesteld. En in die teleurstelling wilde ik zo snel mogelijk terugveren naar die fijne flow waarin ik zat en dus weer heel goed voor mezelf gaan zorgen. En dat lukte dan niet.  

Doordat ik daar zo mijn best voor deed en zo gefrustreerd over raakte dat het niet lukte, gleed ik af in een negatieve spiraal van alleen maar meer overeten. En wat dus begon als een incident, eindigde in iets wat misschien wel weken duurde. En daar behaalde ik dan zo van. Eerst was er die fijne flow. Het ging zo lekker met eten. Ik zorgde goed voor mezelf, mijn kleding zat losser en ik wilde het bijna afkloppen. Weet je wel dat het gevoel van oh, wat gaat dit goed! Wat gaat dit goed! Ik wil het vasthouden en pats, daar was dat incident en wilde ik eigenlijk meteen terug naar die fijne flow. En als dat al niet lukte, dan ging het down the rabbit hole en gleed ik af in alleen maar meer overeten. En dat deed dan ontzettend pijn.  

Na het bestuderen van dit probleem ontdekte ik hoe ik dit kon oplossen en deze negatieve spiraal voorkomen of doorbreken.  

En later in mijn programma zag ik mijn cliënten met hetzelfde worstelen. En daarom werkte ik mijn oplossing voor ze uit en schreef ik jaren geleden de E.H.B.O. die ik hier in de podcast met je deel, zodat jij hem ook kan toepassen als jij van ditzelfde patroon last hebt. Als je dit herkent, dan is dit de tool die je nodig hebt.  

Nou, als je de stappen van deze tool toepast, is het niet alleen een geweldig effectief middel waarmee je dat afglijden in meer overeten voorkomt, het is ook een van de beste manieren om te ontdekken hoe je slank wordt en blijft, omdat het je de bouwstenen oplevert waarmee je een geweldige relatie met eten creëert. Ja, dus het is echt een gouden tool, ik kan het niet beter verwoorden.  

Het is een gouden tool.  

Om je nou goed uit te kunnen leggen hoe je de E.H.B.O. toepast, plaats ik deze eerst voor je onder de paraplu van Afvallen zonder dieet, zodat je het hele plaatje weer even voor je ziet, het hele proces.  

Afvallen zonder dieet doe je door te oefenen met het volgen van je hongerbalans.

Als je een dieet volgt, dan vertelt dat dieet je wat je moet eten, wanneer en hoeveel. Wat je mag hebben. Wat je niet mag hebben. Wanneer en hoeveel. Als je afvallen zonder dieet is je lichaam in de lead. Dan maak je je lichaam leidend en dan laat je jouw lichaam je vertellen wat je precies nodig hebt. Wanneer en hoeveel. En dat volgen van die hongerbalans is een vaardigheid die je gewoon niet in één keer onder de knie hebt.  

Zeker niet als je na al die diëten enorm in je hoofd bent gaan zitten en dus aldoor vanuit ideeën bepaalt wanneer je nou moet eten en hoeveel, heeft het dus even wat tijd nodig om jouw lichaam je dit te laten vertellen en om daar opnieuw op te gaan vertrouwen. Het is eigenlijk gewoon de natuurlijke manier van eten, maar daar ben je inmiddels van afgeraakt en daar keer je nu naar terug.  

Nou, en die vaardigheid, het volgen van die hongerbalans, is iets wat je in het begin alleen sporadisch lukt en naarmate je er meer mee oefent en er succes mee hebt en merkt hoe fijn het is, gebruik je het steeds regelmatiger en raak je er steeds meer mee vertrouwd. En op den duur wordt dat je nieuwe normaal. Dan is het gewoon jouw basis. De basis van de manier waarop je eet.  

Maar in dat proces, in het proces van het ontwikkelen van deze vaardigheid, dat volgen van die hongerbalans, zijn er dus periodes waarin het voor het eerst voor een langere periode goed gaat. Laten we zeggen een week, waarin je echt zegt: 'Wow, dit is precies wat ik wil. Wat voelt dit fijn. Begin er vertrouwen in te krijgen. Wat gaat het lekker.'  

En dan is daar dat moment waarop het ineens niet meer lukt. Nou, die hongerbalans. Het volgen van die hongerbalans is zo'n fantastische tool, is zo'n fijne basis in je relatie met eten, omdat die hongerbalans je precies laat zien van welk eten jij genotzuchtig wordt en het dus lastig vind om ermee te stoppen, bij verzadiging en überhaupt om je verzadiging te kunnen voelen. Die hongerbalans laat je ook zien welk eten perfect bij jouw unieke lichaam past bij, dit seizoen van het jaar, in welk eten perfect bij de levensfasen past waarin je zit. En die hongerbalans laat je precies zien waar jij eten gebruikt om je mentale en emotionele leven te managen. Dus om hele andere redenen die helemaal niets te maken hebben met honger en verzadiging. Ja? Dus, die hongerbalans, die brengt dat allemaal voor je naar de oppervlakte. En als je hem echt als kompas gebruikt, val je af en kom je in dat proces alle lessen tegen die je te leren hebt om je strijd met eten op te lossen.  

Dus het volgen van die hongerbalans is een vaardigheid die je ontwikkelt en waar je steeds beter in wordt.  

En die je niet in één keer onder de knie hebt. Het gaat dus met vallen en opstaan, dat volgen van die hongerbalans en als je meer over die hongerbalans wilt weten, uit mijn hoofd is aflevering 2, de aflevering waarin ik uitgebreid in ga op deze tool.  

Dus de hongerbalans is de basis van afvallen zonder dieet. Het is een vaardigheid die je ontwikkelt en die je leert met vallen en opstaan.  

Nou, en de E.H.B.O., de tool die ik nu voor je ga uitleggen is de tool waarmee je weer opstaat nadat je bent gevallen.  

UITLEG E.H.B.O.

En de E.H.B.O. staat dan dus ook voor Eerste Hulp Bij Overeten.

En ja, ik heb die titel zelf bedacht hahaha, dus zie je nu die paraplu, zie je even het hele plaatje voor je? Afvallen zonder dieet doe je door je lichaam in de leiding te laten en te zeggen vertel jij maar wat ik nodig heb, wanneer en hoeveel. En het volgen van die hongerbalans, die laat je zien welke lessen je te leren hebt. Waar jij eten gebruikt om andere redenen dan om honger. Om honger te stillen.  

In dat proces zijn er dus periodes waarin je ineens in een fijne flow zit en je lekker die hongerbalans aan het volgen bent. Je merkt dat je kleding losser zit. Je merkt dat je enorm goed naar je lichaam luistert en pats, daar is ineens dat moment waarop je dat niet meer lukt. En omdat je zo snel mogelijk terug wilt naar het volgen van die hongerbalans, schiet je misschien een beetje in een kramp. Want je bent teleurgesteld, je raakt gefrustreerd en van daaruit merk je dat het alleen nog maar moeizamer gaat en dat je nog meer gaat overeten. Je glijdt als het ware af.  

En wat ik merkte, zelf indertijd, was wat begon als een incident, soms ineens, dan dagen of weken kon gaan duren, waardoor zo'n eetbui een enorme lange spin off had. En dat was zo pijnlijk, omdat ik wist dat het eigenlijk alleen maar met een incident was begonnen en dat ik in de spin off van dat incident weer helemaal afgleed in wekenlang overeten en aankomen.  

En als jij dat herkend ben, ben ik zo blij dat ik je nu kan uitleggen welke interventie je daarop kan toepassen.  

Het punt is namelijk, en dat is de reden waarom die spin off kan ontstaan en dat afglijden in die spiraal van overeten kan ontstaan. Het punt is dat op het moment dat je uit die fijne flow raakt en dat incident zich voordoet, het probleem wat je daar ervaart zich eigenlijk in tweeën splitst.  

Je hebt te dealen met twee problemen en daarom is dat terugveren zo lastig.  

Als je niet beseft dat je eigenlijk twee problemen hebt en weet hoe je beide adresseren, ga je meestal alleen maar de aandacht richten op één van beiden. En ik ga je uitleggen wat ik hiermee bedoel.  

Op het moment dat een incident zich voordoet, dus je zat in een fijne flow met eten, je was goed voor jezelf aan het zorgen en ineens doet zich een incident voor. Misschien is dat een eetbui geweest. Dan ontstaan er twee problemen. Het ene probleem is het feit dat er een aanleiding is geweest. Een aanleiding waarom je bent gaan overeten, iets wat jou heeft getriggerd. En als je probeert hongerbalans te volgen en je hebt daar de hongerbalans niet gevolgd, dan is er iets aan de hand wat waarschijnlijk te maken heeft met je gevoelsleven of je mentale leven. Ja, dus dat is de oorzaak. De aanleiding. Daarnaast is dat overeten iets wat jij als problematisch ervaart. Dat is je tweede probleem.  

Dus het eerste is de aanleiding. De reden waarom je bent gaan overeten. Er is iets gebeurd, een incident wat jouw aandacht nodig heeft.  

En het tweede probleem is het overeten zelf, wat je helemaal niet wil en wat jij als een op zichzelf staand probleem ervaart. Die strijd met eten die je wilt oplossen.  

Die E.H.B.O. werkt als volgt. De eerste stap die je wilt zetten is dat je van een afstand wilt kijken naar het drama dat nu wil ontstaan. Je gaat namelijk last krijgen van negatieve gedachten, want je zat in een hele fijne flow. En nu ben je ineens aan het overeten. En ik geef je een aantal gedachten die je misschien herkent. Gedachten zoals: Oh jee. Daar gaan we weer. Stik. Het ging net zo goed. Dit gaat helemaal mis nu. Ik heb een terugval. Zie je wel, dit lukt me nooit. Daar gaan we weer. Observeer deze gedachte en zie ze als logisch, bestempelt ze ook als zodanig. Dat is mindfulness dat je ze labelt, dat je tegen jezelf zegt: 'Aahh, dit zijn mijn gedachten. Aahh oké. Dit is wat ik nu denk. Natuurlijk komen deze gedachten nu in mij op. Dit is een geautomatiseerd patroon.'

Laat deze gedachten daarom komen en gaan zonder ze te voeden, zonder erin mee te gaan. Deze gedachten, zoals een gedachte: ik heb nu een terugval, is maar een gedachte. Het is niet een waarheid. Het is een gedachte die je hoort bij dit moment, die hoort bij dit incident. Jij hebt jezelf geleerd, je brein geleerd om nu met dit soort gedachten te komen. En ze zijn dus ook niet meer dan een verschijnsel.  

Zie je hoe je met deze stap je dus direct distantieert van de verleiding om in die Rabbit Hole af te glijden? De verleiding om in die spiraal te belanden als je tegen jezelf zegt: ik heb nu een terugval in je gelooft dat, dan is er natuurlijk paniek en teleurstelling en verdriet.  

Ja, dus stap één van de E.H.B.O., Eerste Hulp Bij Overeten, is dat je naar je gedachten gaat kijken.  

En die hele rits gedachten die in je opkomt, die label je als horende bij dit moment en daarmee creëer je afstand tussen jezelf en die gedachte tussen jezelf en dat drama wat jou wil verleiden om in te stappen.  

Stap 2. Wat je nu nodig hebt is aandacht voor eten, aandacht voor overvloed. 

Want wat er namelijk vaak gebeurt, is dat op het moment dat je een eetbui hebt gehad. Dan wil je dat het liefst gaan compenseren en direct terugstappen naar die fijne flow waar je in zat. En misschien was je heerlijke frisse salades aan het eten en nu heb je een berg rommel gegeten en daar baal je van. En je wilt direct terug naar die salade. En omdat JIJ je lichaam dus op dat moment niet in de leiding laat, maar vanuit je hoofd, vanuit een paniek en vanuit een drama, onmiddellijk de controle terug wil pakken, ervaart het primitieve deel van je brein dit als restrictie. Er mag nu maar één ding gebeuren en dat is dat we terug moeten naar de frisse salades. Onmiddellijk voel je dat je daarmee vanuit een spanning je keuze maakt met eten. Dan vanuit die spanning geef je een signaal naar het primitieve deel van je brein, wat daar alleen maar wordt opgepikt als schaarste. Of een dreiging van schaarste en niet de overvloed die dit deel van het brein altijd wilt laten ervaren. Je wilt je primitieve brein continu suggesties van overvloed geven en dat doe je niet als je zegt: 'ik wil nu terug naar mijn flow! Ik wil nu terug naar die salade!' Ja, dat voelt gespannen en dat wordt geïnterpreteerd als restrictie.  

Wat je kan doen in stap 2 om jezelf te helpen hier uit te blijven is overvloed creëren door aan jezelf te vragen: 'hé, wat kan ik voor je maken? Het maakt me niet uit wat je daar straks gegeten hebt. Het maakt me niet uit wat je gisteravond allemaal gegeten hebt. Ik wil het je naar de zin maken. En wat kan ik straks voor je klaarmaken? Waarmee jij je enorm verwent en verzorgd voelt?'  

En meestal, wat je dan zal merken, is dat je dan behoefte hebt aan eten, wat niet een salade is. Meestal zal je merken dat je vanuit die trigger die door toch al is, van restrictie en terugwillen en spanning en drama wat op de loer ligt, wat je daarin waarschijnlijk het meest gerust gaat stellen en wat je het fijnst zal vinden, is als je iets van overdaad ervaart. En de beste keuze die je daarin kan maken is door iets voor jezelf klaar te maken wat jij als een luxe ervaart en als verwennerij. En het kan me daarbij niet schelen of je dan nog de restjes eet van die eetbuien. Als er nog M&M's liggen, weet ik wat het is, maakt me niet uit of je dat nog eet of dat je dat weggooit. Besteed daar zo min mogelijk aandacht aan en zeg tegen jezelf: 'hé wat kan ik voor je maken? Wat zou je nu echt heel erg lekker vinden?' En het liefst wil je wachten totdat je opnieuw honger voelt. Maar als je dat niet lukt, spreek dan gewoon met jezelf af: ik ga een prachtige maaltijd voor je maken. Zorg dat het een maaltijd is, iets wat op een bord belandt. Een bord aan tafel. En kies dan iets wat jij op de kaart zou zien staan in een mooie hot spot, een heerlijke hippe lunchroom en je kijkt daar op de kaart en je ziet wat ze daar allemaal voor heerlijks hebben. Mooi aangeklede broodjes, misschien een tosti uit de pan. Waar jij blij van wordt. Wat voor jou voelt als echt in de watten gelegd worden. DAT! Dat wil je voor jezelf gaan maken. Die moeite wil je voor jezelf gaan doen.

 Daarmee geef jij aan je limbisch systeem, dat primitieve deel van je brein, wat zo gealarmeerd raakt zodra jij zegt: 'ik moet nu terug naar mijn salades',geef jij die suggestie van overvloed. En daar ontspant het van.  

Dat werkt spanning verlagend. Ja, dus stap 1 is die gedachte labelen en je ervan distantiëren. Stap 2 is jezelf in de watten leggen met een maaltijd die als luxe voelt en als verwennerij.  

 Stap 3 is de stap van compassie. 

Pak je dagboek, pak een schrift en schrijf daarin hoe naar je het voor jezelf vindt dat je zo uit je flow raakte. Ja, het is zo belangrijk. Ik zie mijn cliënten deze stap zo vaak overslaan. Kies voor compassie, pakje schrift, pak je dagboek, pak een schrift, pak een blaadje en schrijf op hoe naar je het voor jezelf vindt dat dit gebeurde. Dat je zo geschrokken bent, dat je helemaal begrijpt dat je teleurgesteld bent omdat je in zo'n fijne flow zat. En dat je de valkuil herkent om jezelf nu van alles te gaan verwijten en dat je daar uitblijft.  

Ja? Je wilt jezelf gaan helpen om te begrijpen hoe dit incident ontstond en dat begint met compassie. Hé lieverd, wat naar voor je, ja, ik weet het, je zat er zo heerlijk in en het ging zo goed en je wilde dat zo graag vasthouden. En nu is er dit gebeurd. Maar ik laat je niet vallen. Ik sta naast je. Ik geloof in je en ik vind het oprecht heel naar voor jou.  

Oké, Want in dat je vol voelen en vies voelen van alles wat je hebt gegeten, willen we zo graag ook meteen weer gaan kijken en fixeren op dat lichaam waar je niet tevreden over bent. En dat is echt niet wat je hier in wil gaan doen. Stap 3 is compassie.  

Stap 4 is het onderzoek naar de aanleiding.

 Waar begon het patroon, want misschien ben jij deze oefening pas aan het doen nadat je al een aantal dagen aan het overeten bent. En in de splitsing van dat probleem, ben je nu geneigd om je alleen nog maar te concentreren op dat overeten en te piekeren over dat overeten en te bedenken hoeveel je al hebt gegeten en hoeveel dagen het nu al duurt en hoe lang je alweer aan het overeten bent en dat je aan het aankomen bent.  

En dat is allemaal ruis op de lijn.  

Je wil terug naar de aanleiding, naar het ontstaan van dat incident. Waar begon het patroon? Welke factoren kwamen daarbij elkaar? Wat waren jouw gedachten?  

Want daaronder zit de Etensles Die wil je er uithalen en daarmee deze gebeurtenis van waarde maken. Je wilt hem te gelde maken.  

In mijn programma is dat precies waar ik dan de focus opleg en met je aan werkt. We gaan die Etensles eruit halen en dat is wat jij dan hier met jezelf doet. Ja, je gaat onderzoek doen naar de aanleiding.  

Stap 5 is bedenken, als je die aanleiding eenmaal hebt gevonden en hebt uitgepakt en de factoren naast elkaar hebt gezet. 

En ik zal maar even iets verzinnen. Bijvoorbeeld Uhm, je ziet in het schrijven over de aanleiding dat je jezelf te moe hebt laten worden en dat dat is waar je last van hebt en dat je dus jezelf hebt overvraagd en teveel in je agenda hebt gezet. Dan kun je hier dus lering uit trekken. En dat is wat ik bedoel met dat al dat overeten en het toepassen van die E.H.B.O. jou de bouwstenen in handen geeft waarmee je een fantastische relatie met eten creëert en ontdekt wie jij bent. Jouw slanke zelf. Hoe zij leeft.  

Oké dus dat de stap 5 je gaat schrijven over wat je een volgende keer gaat doen in een soort gelijke situatie.  

Maak dit concreet en specifiek. Schrijf je acties op. Wat ga je doen en wat ga je denken? Hoe ga je met jezelf om? En dat is de E.H.B.O. Dit zijn de vijf stappen.  

Dus de eerste stap is de gedachte van paniek en teleurstelling herkennen en je van distantiëren.  

De tweede stap is de suggestie van overvloed naar het primitieve deel van je brein door luxe klaargemaakt eten aan jezelf te geven in de vorm van een echte maaltijd.  

Stap drie is compassie schrijven vanuit compassie.  

Stap 4 is het onderzoek naar de aanleiding en het uitpakken van al die factoren die daarbij elkaar kwamen en een Etensles eruit halen voor jezelf.  

En stap 5 is bouwen voor de toekomst. Schrijven over wat je een volgende keer gaat doen in een soortgelijke situatie. Wat ga je doen en wat ga je denken.  

En dat is de E.H.B.O.

Deze tool is echt een game changer. Ik heb hem indertijd dus onbewust bedacht. Ik ontdekte op een gegeven moment dat splitsen van dat probleem, ik zag dat ik geneigd was om me alleen nog maar te concentreren op het overeten waarvan ik zo graag wilde dat het stopte, waarmee ik juist de spiraal voedde.  

Mijn paniek voedde, mijn teleurstelling voedde, mijn frustratie voeden. En die aanleiding, die raakte ondergesneeuwd daarin. Daar kwam ik niet aan toe. Daar deed ik niets mee. En deze E.H.B.O., die helpt je dus om deze splitsing te adresseren. Het overeten zelf krijg je weer in de rust. Met die signalen van overvloed en de manier waarop je daarin omgaat met jezelf, door niet te gaan compenseren, maar jezelf luxe klaargemaakt eten te geven waarin je waarschijnlijk een beetje terug schakelt en niet direct weer op die frisse salade zit. En de oorzaak, de aanleiding, die adresseer je in dat schrijfwerk. Met die overige stappen.  

Deze E.H.B.O. pas je toe in het implementeren van die hongerbalans. Je lichaam krijgt weer van jou de leiding. Je gaat dus afvallen zonder dieet en daar waar je dat nog niet lukt pas je die E.H.B.O. toe.  

En misschien ben jij zelf al een tijdje aan het oefenen met die hongerbalans, maar merk je dat je hem nog niet helemaal in de vingers hebt? En misschien heb je er nog een aantal vragen over. Misschien werkt die op bepaalde punten wel en andere punten nog niet.  

UITNODIGING WORKSHOP AFVALLEN ZONDER DIEET MET DE HONGER BALANS OP ZATERDAG 28 MAART 

Als dat zo is, nodig ik je uit voor mijn workshop op zaterdagmiddag 28 maart. Ik ga die middag uitgebreid de hongerbalans bespreken. Alle vragen die er over zijn beantwoorden en je de details geven die net het verschil voor je maken waardoor je ziet: Aaahh oké. Dus zo zit het. Zo werkt het. Ja, nu kan ik het echt in mijn achterzak steken.  

Als dat is waar je naar verlangt, dat is wat je nodig hebt om er echt mee verder te kunnen en te ontdekken hoe je afvalt zonder dieet is deze workshop voor jou.  

Daarnaast ga ik je natuurlijk inspireren en zorgen dat je het vertrouwen gaat voelen dat jij dit kan en dat wat je gaat doen met je hongerbalans niet te vergelijken is met al die diëten uit het verleden. En dat je jezelf dus echt een fris begin mag geven. Een schone start, een frisse start van het creëren van jouw fantastische relatie met eten en afvallen zonder dieet.  

Want dit kan je. Ja, dus als je dat wil voelen kon daarvoor naar die workshop. Ik vind het fantastisch om je te mogen ontmoeten als je naar deze podcast luistert. Dat lijkt me zo leuk.  

Reserveer daarvoor snel jouw plaats op mijn website. Ga ervoor naar etenslessen.com en dan zie je in de menubalk dit aanbod staan. Reserveer je plaats en dan zien we elkaar de 28ste. Hoe leuk is dat? Oké.  

Dit was het voor deze les. Ik wens je een prachtige dag en een prachtige week. En ik spreek je volgende week weer.

Bye. 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>